Drie uitgangspunten voor een succesvol CMS

Sander de Vries
Sander de Vries - Leestijd: 4 min.
Typemachine

De uiteenlopende projecten die Ron en ik de afgelopen jaren hebben gedaan, vergden allemaal een eigen aanpak. Geen enkel project leek op een ander project, en daarmee ook het programmeerwerk niet. Soms moest er data van sensoren verwerkt worden en de volgende keer bouwden we een tool om een complete VR-wereld in te richten.

Bij de websites die we nu maken hebben we daar minder mee te maken. Het is dus wijs om een keuze te maken voor een achterliggend systeem. Een machine die de websites optimaal laat presteren. Systemen als Wordpress of Joomla bieden veel mogelijkheden om websites in te richten. Ze zijn in principe volledig naar wens aanpasbaar en een onervaren programmeur kan al snel een website in elkaar zetten.

Wij hebben ervoor gekozen om zelf een systeem te ontwikkelen, met als belangrijkste reden dat we de betrouwbaarheid, veiligheid en kwaliteit van onze producties in de hand willen houden. Met onze jarenlange ervaring hebben we een Upside machine kunnen ontwikkelen die zowel voor de developers, de designers, de klant én de bezoekers van de website een optimale ervaring levert.

Onze uitgangspunten voor een geoliede machine

Een systeem voor het bijhouden van teksten, afbeeldingen en video’s van een website heet een Content Management Systeem (CMS). We waren het bij het plannen en ontwikkelen van het CMS voor Upside al snel eens over de volgende uitgangspunten.

Er worden geen concessies gedaan op de kwaliteit

Onze websites moeten snel zijn en daarmee de bezoeker de best mogelijke ervaring geven. Het nadeel van bestaande systemen als Wordpress is dat heel veel websites er mee moeten werken. Hoe algemener een systeem is, hoe logger het vaak is. Wij zijn gebrand op het bouwen van snelle, goedwerkende websites. Daarom laten we keuzes altijd afhangen van de kwaliteit van de website die erdoor aangestuurd wordt, zelfs als we daarvoor wat extra moeten sleutelen.

Iedereen moet ermee kunnen werken

Dit is natuurlijk een idealistisch standpunt, maar we houden er toch sterk aan vast. Saaie, lange formulieren zijn niemands favoriet, en vaak ook niet al te duidelijk. Het voor je zien van de structuur van je website helpt bij het bepalen van wat er moet gebeuren. Een aanpassing wordt dan geen lange zoektocht door de krochten van het systeem, maar een logisch gevolg van wat je wilde doen.

Het CMS mag niet meer werk opleveren

Dit geldt zowel voor ons als bouwers als de gebruiker van het CMS. We willen de kosten voor het neerzetten van een maatwerk website laag houden. Dat betekent dat het CMS bouwen weinig tot geen extra werk mag kosten. Daartegenover staat wel dat het werken met het CMS voor de gebruiker zo soepel mogelijk moet verlopen. Dus niet elke keer uitzoeken hoe het werkt, geen ellenlange formulieren invullen en geen ingewikkelde termen.

Procesgieten

Door gebruik te maken van handige (en achteraf eigenlijk heel logische) processen, kunnen we bovenstaande punten realiseren. Handelingen en werkzaamheden die vaker voorkomen worden in een proces gegoten. We hoeven er de volgende keer dan niet meer opnieuw over na te denken en kunnen ons focussen op het maatwerk dat de website uniek maakt. Het eindresultaat wordt dus beter.

Mocht je meer willen weten over het CMS of als je een demo wilt, kan je me mailen op sander@theupside.nl. Ik laat het je graag zien.

Sander de Vries

Interessant artikel?

Deel het via social

Insider worden?

Ben jij die ambitieuze ondernemer die het maximale uit online wilt halen? Word een insider en ontvang elke maand inside information in je digitale brievenbus.